visie

 

 

Hoe gaat opvoedondersteuning in zijn werk? Mijn uitgangspunten.

 


Ik laat u hier meeleven met wat mijn uitgangspunten zijn. Ik geef u een idee van de vorm van de bezoeken en hoop dat ù daarmee weer wat hoop heeft gekregen.

Opvoeden extra werkt vanuit de volgende methodes en principes:

  • competentiegericht werken
  • oplossingsgericht werken
  • positieve opvoeding
  • systemisch werken
  • eigen kracht

U bent de ervaringsdeskundige. U kent uw kind, u weet wat u al gedaan heeft. U heeft ontdekt wat wel en wat niet helpt. U heeft veel in huis wat betreft uw vaardigheden, ofwel competenties, om uw kind te helpen met groeien en ontwikkelen (competentiegericht werken). In de gesprekken gaan we vooral kijken naar dat wat helpt. Al lijkt het onbeduidend en klein. Hoe kunnen we ‘dat wat helpt’ ook in andere situaties toepassen (oplossingsgericht werken).

 

 

Veranderen gaat in kleine stapjes.

Kleine veranderingen kunnen tot grote, blijvende veranderingen leiden.

 

Soms denkt u dat niets helpt, maar als we goed kijken zullen we zien dat uw kind echt niet de hele dag boos is of echt niet van minuut tot minuut loopt te drammen.

Ontdekken dat uw kind ook gewoon momenten lekker aan het spelen is en dat die puber heus wel eens doet wat u vraagt is de belangrijkste bouwsteen. Deze bouwsteen heet positieve aandacht. Met dit bouwsteentje gaat u een heleboel begrijpen (positief opvoeden). Wilt u een voorbeeld, klik dan hier.

 

 

 Alles wat aandacht krijgt groeit. Ook de dingen die we niet willen.

 Dus… als alles wat aandacht krijgt groeit, kunnen we beter aandacht geven aan de dingen

 die we wèl willen.

 Positieve aandacht.

 

 

Opgroeien doe je als kind niet alleen. Je bent daarin voor een groot deel afhankelijk van je ouders. Maar niet alleen je ouders spelen een rol, ook je broertjes en/of zusjes. En de juf op school, of de trainer op voetballen. En als ouder merkt u dat uw eigen opvoeding ook een rol speelt. Ook kunnen verschillende opvattingen tussen ouders nog wel eens botsen. Zo maakt iedereen deel uit van verschillende ‘systemen’ die in de opvoeding en het opgroeien allemaal een rol spelen en elkaar onderling beïnvloeden. Deze systemen worden betrokken in de begeleiding (systemisch werken).

Om verschillende systemen met elkaar in contact te brengen en ervaringen uit te kunnen wisselen (misschien wat begrip kweken), kunt u ook overwegen gebruik te maken van een thuisbijeenkomst.

 

U staat er niet alleen voor. Veranderen doet u samen.

Doet iemand iets anders, dan verandert er voor iedereen iets.

Hoe fijn is het om te weten dat u daar invloed op kunt uitoefenen! 

 

 

Kortom, u wordt zich bewust van wat u allemaal al weet en kunt. U ontdekt wat uw kind nodig heeft en u ziet wat er allemaal al goed gaat. U gaat onderlinge invloeden ontdekken van de wereld om u heen. U ontdekt dat het gedrag van uw kind willen veranderen niet de sleutel is, maar hoe u allen op elkaar reageert. U ontdekt dat er altijd een reden voor gedrag is, al is uw kind zich daar niet bewust van. U gaat met elkaar oplossingen vinden, waardoor u opvoedproblemen in de toekomst met vertrouwen en op eigen kracht aankunt.